Har ni tänkt på det här med era hundars förtroendekapital? Det jag menar med förtroendekapital är den mängd tillit en individ har till någon annan eller en situation, eller helt enkelt för att inget ont skall hända den. Särskilt tydligt brukar detta visa sig när hunden utsätts för en situation den inte känner till sedan tidigare, eller som den tidigare kanske haft dåliga erfarenheter och upplevelser av - exempelvis vid hantering och som i mitt fall - massage.
Hur stort förtroendekapital en individ har (för jag är övertygad om att detta gäller såväl hund som människa och de flesta andra levande djur), varierar stort. Vissa hundars förtroende är väldigt högt gentemot mig som människa och hundmassör medan andra hundars förtroende nästan ligger på minus när vi möts första gången. Nästan alltid har den hunden stora smärtor eller dåliga upplevelser i bagaget, alternativt en kombination av de båda. Jag vill vara tydlig med att en dålig upplevelse inte behöver vara likställd med en dålig hantering eller misshandel på något vis. Men hunden kan likväl ha blivit skrämd och därmed fått sitt förtroendekapital för hantering minskat. Vi behöver också komma ihåg att det inte alltid är logiskt för oss människor, att hunden blir skrämd av något. Det är dock alltid så att det är hundens upplevelse som avgör hur den kommer att känna inför en liknande situation framöver.
Så hur göra då, med en hund vars förtroendekapital ligger lågt? Vi vet ju att massage som är välkommen, främjar både den fysiska och den mentala hälsan samtidigt som den är stressreducerande och stärker anknytningen (mycket tack vare frisättningen av olika lugnande och må bra-hormoner som serotonin, dopamin och oxytocin).
Jo - vi måste börja sakta! Och här kan vi få ta myrsteg i början.
Vissa hundar jag arbetat med har jag inte fått ta på vid första besöket, kanske inte ens hälsa på. Nyckeln här är tid. Tid kombinerat med empati, tålamod och att läsa hundens signaler. Det är fascinerande hur mycket våra hundar kommunicerar med oss och vi har så mycket att lära när det gäller att tolka och förstå deras språk!
Konkret kan det handla om:
att låta hunden känna in mig på avstånd
närma sig mig i sin egen takt
att börja med att lägga en hand på hunden
om hunden visar att det är ok, stryka sakta och gradvis öka friktionen i strykningarna
använda mig av lätta, uppmjukande grepp istället för djupgående grepp
jobba korta stunder - sekunder i början - och sluta för att se om hunden ber om mer
På detta vis bygger vi upp hundens förtroendekapital, initialt för den som skall massera men även på sikt för hanteringen i sig. Hela tiden genom att läsa hundens signaler och tydligt visa att vi förstår och tar hänsyn till vad den känner.
Vad har era hundar för förtroendekapital? Lämna gärna en kommentar och berätta!
Comentários