top of page

Oväntade bieffekter av massage som du kanske inte kände till

  • Skribentens bild: Anna Lind Dojcinovic
    Anna Lind Dojcinovic
  • 4 apr.
  • 2 min läsning

Olydnad eller friskhetstecken?

 

En sak som många skriver om och som du förmodligen hört flera gånger, är hur beteendeförändringar hos din hund kan bero på fysisk smärta. Det är även något jag själv alltid brukar be mina kunder att vara observanta på hos sina hundar.

Beteendeförändringarna kan exempelvis handla om att hunden drar sig undan, börjar med överdrivet ätande, drickande eller tvärtom får minskad aptit. Utåtagerande mot andra människor eller hundar och ovilja till hantering är andra vanliga beteenden som kan bero på fysisk smärta.

Jag har genom åren haft många kunder med äldre hundar. Med ålder och mognad förväntar man sig kanske att ens vilda unghund lugnar ned sig och så sker också i många fall helt naturligt.  Men ibland kan förändringarna komma så sakta och smygande att det kan vara knepigt att avgöra vad som beror på naturligt åldrande och vad som kan bero på fysisk smärta. Det är inte helt ovanligt att jag behandlar äldre hundar med mycket stelhet i leder och muskulatur, hundar som tidigare t.ex. legat på och dragit mycket i kopplet men som man nu nästan får truga och locka för att följa med på promenad.

I dessa fall får jag väldigt ofta återkoppling från hundens människa att de upplever att hunden blivit ”flera år yngre” efter massagen eller t.o.m att hunden börjat dra i kopplet igen. Detta kan ju naturligtvis upplevas som ovälkommet och jobbigt att hantera – det var ju så lugna och fina promenader innan. Och eftersom just ändrade beteenden och drag i koppel är sådana saker som kan nämnas som orsaker till smärta, vad är vad egentligen? Har hunden fått MER ont efter behandlingen?

Här behöver man, som i så många andra fall med våra hundar, titta på helheten!

Ja – hunden kanske har återupptagit sina ”olater” men är samtidigt gladare, piggare, mer alert och VILL röra sig utan stress till skillnad från innan behandlingen. Pälsen är glansigare, musklerna mjukare och smidigare och rörelsestörningarna är borta – då bör vi kunna utgå ifrån att hunden mår bättre i sin kropp jämfört med tidigare. Och jag vill påstå att de allra flesta hundars människor ser detta som något positivt och inte som en belastning. Så i vissa fall – givet att hundens helhetshälsa verkar bättre – kanske vi får se hundens ”olydnad” som ett tecken på ökat välmående!

Misstänker du att din hund upplever smärta skall dock alltid veterinär kontaktas och mina behandlingar skall aldrig ersätta veterinärvård! 



 
 
 

Comentarios


bottom of page