top of page
  • Skribentens bildAnna Lind Dojcinovic

Vad händer i kroppen vid åldrande?

Den åldrande hunden: del 2Det kanske första och mest synliga tecknet på åldrande hos våra hundar är grånad av pälsen, framför allt runt nosen. Pälsen kan även bli spröd, ullig, mjuk och få sämre kvalitet överlag. De förändringar som åldrandet medför kommer annars gradvis vilket gör att de inte alltid är lätta att uppmärksamma för oss hundägare.


Ämnesomsättningen och muskelmassan minskar. Hunden får inte sällan mindre motion och detta sammantaget gör ofta att kroppsfettet ökar. Hos den riktigt gamla hunden minskar dock kroppsfettet och hunden magrar. Proteiner i celler och i vävnader blir stelare och mindre funktionsdugliga, skelettbenen blir tunnare och hunden får ofta ledförslitningar. Hundens hud påverkas också genom att den blir tunnare, torrare och mindre elastisk.
Mentalt kan den äldre hunden bli mer beroende av fasta, välkända rutiner och blir ofta orolig av förändringar i det dagliga livet, och det kan göra att det blir svårare att exempelvis lämna bort den till hundvakt. Att försöka ge den samma eller likartat foder, hålla på promenadtiderna och låta den få ha en nära kontakt med sin familj kan ge den äldre hunden extra trygghet.Del 3: Aktivering av den äldre hunden

Comments


bottom of page